Welkom

Opvangen

Opslaan

Gebruiken

Bediening en Analyse

Projecten

Contact

 

Projecten 

Broere Beregening en Acacia Water hebben beiden jarenlange ervaring op het gebied van optimalisatie van zowel het water- als irrigatiesysteem. De volgende projecten geven een indruk van de ervaring en mogelijke toepassingen van DWS.  

 

Texel 

Opvangen: Dak en Drainage 

Opslaan: Bassin 

Gebruiken: Subirrigatie en oppervlakkige druppelbevloeiing 

 

Op Texel wordt het regenwater via de drainage en het dakoppervlak van een schuur opgevangen waarna het wordt opgeslagen in een regenwaterbassin op het perceel. De gewassen worden op twee manieren van water voorzien. Door middel van subirrigatie, waarbij het grondwater in het perceel op een vast peil wordt gehouden voor optimale bodemvochtcondities. De drains zijn gekoppeld aan een regelput waarmee het grondwater in het perceel actief verhoogd wordt wanneer het gewas meer vocht nodig heeft. Daarnaast worden bolgewassen via bovengrondse druppelbevloeiing van water en meststoffen voorzien. 

 

Hornhuizen 

Opvangen, opslaan & gebruiken: Systeemgerichte drainage 

 

In Hornhuizen (Gr) is extra zoetwater beschikbaar gemaakt met systeemgerichte drainage. Door de drainagebuizen dieper aan te leggen en te koppelen aan een regelput kunnen de zoetwaterlenzen in het perceel dikker worden. Hierdoor wordt meer zoet water vast gehouden en wordt tevens verzilting van het perceel voorkomen. De bron van het water is de neerslag dat op het perceel valt en door dit systeem gereguleerd wordt afgevoerd en vastgehouden. Ook is het mogelijk om de grondwaterstand actief te verhogen en verlagen. Uiteindelijk wordt de waterstand in het perceel zo beïnvloed dat er voldoende vocht is voor een optimale gewasgroei. 

 

Breezand 

Opvangen: Drainage 
Opslaan: Ondergrondse opslag - enkelvoudige variant 
Gebruiken: Subirrigatie en oppervlakkige druppelbevloeiing 

 

In Breezand (NH) is een kleinschalig systeem van ondergrondse opslag en bovengrondse druppelbevloeiing aangelegd bij een bollenteler. Regenwater wordt opgevangen via de buisdrainage in het perceel, hierna wordt het met de enkelvoudige variant geïnfiltreerd op 10 tot 30 meter diepte. In droge perioden kan de teler het water via dezelfde put oppompen waarna het samen met meststoffen via bovengrondse druppelbevloeiing bij de bollen wordt gebracht.  Ook kan het waterpeil in het perceel worden geregeld via het DI (drainage-infiltratie) systeem. Bij neerslag wordt het water afgevoerd en opgeslagen, bij droogte wordt water opgepompt en via subirrigatie wordt het peil in het perceel gehandhaafd.

 

Herbaijum 

Opvangen, opslaan & gebruiken: Systeemgerichte drainage

In Herbaijum (Fr) is, net als in Hornhuizen, gewerkt met systeemgerichte drainage. De samengestelde drainage is gemaakt op basis van de bestaande drainagebuizen. Door de drainagebuizen te koppelen aan een regelput kunnen de zoetwaterlenzen in het perceel dikker worden. Ook is het mogelijk om de grondwaterstand actief te verhogen en verlagen. 

 

Borgsweer 

Opvangen: Drainage 
Opslaan: Ondergrondse opslag - meervoudige variant 
Gebruiken: Subirrigatie en ondergrondse druppelbevloeiing 

In Borgsweer (Gr) is een systeem van ondergrondse opslag van de meervoudige variant  en ondergrondse druppelbevloeiing aangelegd bij een pootaardappelteler. Regenwater wordt opgevangen via de aanwezige buisdrainage in het perceel. Het water wordt via een meervoudig systeem van putten geïnfiltreerd op 10 tot 20 meter diepte en stroomt het water na een bodempassage naar de onttrekkingsputten. De bodempassage zorgt voor het afbreken van de ziektekiemen zoals Bruinrot en Erwinia. Via ondergrondse druppelbevloeiing wordt het water direct bij de wortelzone van de pootaardappelen gebracht. De toepassing voor aardappelteelt bevindt zich in de testfase.

 

Tholen 

Gebruiken: Druppelbevloeiing 

Bij een aardappelteler in Tholen worden de aardappelen geïrrigeerd met behulp van bovengrondse druppelirrigatie. De driplijnen zijn aan een verdeelleiding bevestigd waarmee het irrigatiewater wordt toegediend. Na de teelt kan het geheel eenvoudig worden opgerold en opgeslagen voor het volgende teeltseizoen. 

 

Bangladesh 

Opvangen: Dak en Bassin 
Opslaan: Ondergrondse opslag 
Gebruiken: Drinkwater pompen

Er is veel water in de delta van Bangladesh, echter een groot deel van het jaar is dit ondrinkbaar, dan is het te zout. Daarnaast is arseen vergiftiging door arseenhoudend grondwater een groot probleem. Met een eenvoudig systeem van ondergrondse opslag wordt in het regenseizoen zoet water gebufferd. In de droge periode kan dit water worden opgepompt en gebruikt als drinkwater.  De toepassing in Bangladesh laat zien dat ondergrondse opslag ook met beperkte investeringen kan worden gerealiseerd. Inmiddels zijn meer dan 20 systemen gerealiseerd en worden er steeds meer aangelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact



Broere Beregening BV        

Arie Jan Broere
Bloemendaalseweg 4a
2741 LE Waddinxveen
T 0031 0182 - 394496


Acacia Water

Jouke Velstra
Jan van Beaumontstraat 1
2805 RN Gouda
T 0031 0182 - 686424

Reaction


Copyright 2021 - Dynamic Water Systems
Inloggen | Standaardsitelite - Website met CMS | Ziber - Website software | Boerma Reclame B.V. - Reclame Gouda